Waar sommige Europese landen een Brexit met open armen zouden verwelkomen, maken de relatief autonome Denen zich juist zorgen. 

Groei is niet altijd aantrekkelijk of gezond, het kan ook te hard gaan. Daar moeten Deense banken rekening mee houden als de Britten volgende maand stemmen voor het EU-lidmaatschap.

In het geval van een Brits vertrek uit de Europese Unie, een Brexit, zijn Denemarken en Zweden de twee landen met een sterke eigen munt binnen de EU. De Deense banken moeten zich daarom voorbereiden op een omgekeerde bankenrun: zoveel nieuwe, paniekerige klanten dat ze de stroom en leningendruk niet aankunnen. Denemarken heeft al geruime tijd een negatieve rente en een hogere druk zou de centrale bank in de hoek kunnen drijven, schrijft Bloomberg.

Daar komt nog eens bij dat Denemarken een behoorlijk volume exporteert naar het Verenigd Koninkrijk. Denen exporteren slechts grotere hoeveelheden naar drie andere landen. Een Brexit zal dit jaar al 0,25 procent minder bbp-groei betekenen, is de vrees. Met een verdubbeling volgend jaar. Onzekerheid is het belangrijkste risico voor Denemarken, zegt de minister van Financiën Claus Hjort Frederiksen. “Het zal lange tijd duren om het vertrek op te vangen, dus we kijken aan tegen een lange tijd van onzekerheid.”

Bondgenoot verliezen

Uiteindelijk kan de scepsis van de eilanden ook overslaan op Denemarken. Kopenhagen heeft in de voorbije jaren meerdere uitzonderingsposities binnen de EU bereikt. De euro is het bekendste voorbeeld, vooral met dank aan aan een breed uitgemeten campagne tegen de gezamenlijke munt in 2000. Maar ook op de terreinen van veiligheid, defensie, justitie en meest recent vluchtelingen heeft Denemarken een zogenoemde opt-out. Euroscepsis is hoog in Denemarken en de mogelijkheid bestaat dat die verder aangewakkerd wordt na een Brexit.

Niet alleen een aantrekkingskracht van de Brexit speelt daarbij mee, maar ook het verlies van een bondgenoot binnen de EU, vindt Jens Tholstrup, een Deense directeur bij het adviesbureau Oxford Economics.

Hoe dan ook zal het Westen in beslissingskracht inleveren. "Niemand zal zo blij en vrolijk zijn met een Brexit als de Russen", zegt de Deense voormalige NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen. "Hoewel het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU geen acute implicaties zal hebben voor het NAVO-lidmaatschap, zal het ongetwijfeld worden gezien als een verzwakking van het Westen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl